NASA’DAN YENİ SÜPER DÜNYA
Dünya’nın yaklaşık 1,5 katı büyüklükte, 137 ışık yılı uzaklıkta, yaşam barındırabilecek bölgede yer alan bir süper Dünya keşfedildi.
Zeynep Kodaz
Giriş: 07-02-2024 23:30
İnsanlığın uzayın sonsuz boşluğunu keşfetme çabaları devam ediyor. Bu çabalarda bazen Dünya benzeri ancak daha iri bazı gezegenlere de rastlanıyor. Bu gezegenlere “süper Dünya” deniyor. NASA, yakın zamanda bu gezegenlerden yeni bir tanesini keşfetti. 137 milyar ışık yılı mesafedeki bu gezegen, yaşanabilir bölgede bulunuyor.
Bölge sıvı su bulanabilecek yerde
Güneş sistemi gibi yıldız sistemlerinde, Goldilocks adı verilen bir yaşanabilir bölge bulunur. Bu bölge, sıvı hâlde su bulunabilirlik esas alınarak belirlenir. TOI-715b adı verilen bu süper Dünya da kendi yıldızının etrafındaki bu bölgede yer alıyor. NASA’dan yapılan açıklamada, atmosfer başta olmak üzere başka etmenlerin de uygun olması durumunda gezegende sıvı hâlde su bulunabileceği ifade edildi.
Gezegenimizin yaklaşık 1,5 katı büyüklükteki bu gezegenin bir yılı ise oldukça kısa, kendi yıldızı etrafında bir turunu yalnızca 19 günde tamamlıyor ve yıldızına da oldukça yakın bir yörüngeye sahip. Normal şartlar altında gezegenine bu kadar yakın ve hızlı bir gezegenin “cehennem gibi” olması beklenir. Ancak TOI-715b’nin yıldızı bir kızıl cüce, bu yıldızlar da Güneş gibi orta boy yıldızlardan hem daha küçükler hem de daha az ısı yayıyorlar.
Araştırmanın sonuçları, Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’de yayımlandı. Çok sık kendi yıldızı tarafından gölgelenen bu gök cisminin gözlemlenmesi önemli bir başarı olarak kabul ediliyor.
Peki, Süper Dünya nedir?
Süper Dünya terimi genellikle kendi güneş sistemimiz dışında bulunan, Dünya’dan daha büyük ancak Neptün’den daha küçük olan gezegenler için kullanılır. Bu tür gezegenlerin atmosferleri genellikle kayalık gezegenlerde olduğu gibi gaz ve buhar karışımıdır. Bu gezegenlerin yüzeyinde sıvı su bulunabileceği düşünülüyor, bu da yaşamın var olma olasılığını artırıyor.